Wat doet een waterontharder?

waterontharder

Afhankelijk van waar je woont heb je in meer of mindere mate last van hard water. Hard water wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de mineralen calcium en magnesium. De hoeveelheid van deze mineralen in het leidingwater verschilt per regio. Je merkt dat je hard water hebt meestal als eerste in de badkamer. Je ziet steeds doffe kalkvlekken ontstaan op de tegels en rond de kranen. Ook de douchekop raakt op een gegeven moment verstopt door de kalkaanslag. Je kunt de aanslag met wat moeite en de juiste schoonmaakmiddelen verwijderen, maar hoe harder het leidingwater is, des te sneller het weer terugkomt.

Schade door hard water

Naast de zichtbare kalkaanslag, hoopt de aanslag zich ook op waar je het niet kunt zien. Denk bijvoorbeeld aan de binnenkant van de douchekraan of de kraan in de keuken. Ook in huishoudelijke apparatuur zoals de wasmachine, vaatwasser en waterkoker gaat zich na verloop van tijd kalkaanslag ophopen. Het gevolg is dat deze apparatuur slechter gaat werken, meer stroom gaat verbruiken en eerder defect raakt. Je kunt dit voorkomen door het leidingwater zacht te maken voordat je het gebruikt. Hier heb je een waterontharder voor nodig.

Werking waterontharder

Een waterontharder verwijdert middels een chemisch proces de calcium en magnesium deeltjes uit het leidingwater. Een waterontharder is een actief apparaat met een intern reservoir dat gevuld is met kleine balletjes die gemaakt zijn van een hoogwaardig type kunsthars. De calcium en magnesium deeltjes hechten zich aan de balletjes en zo verdwijnen ze uit het water. De balletjes raken op een gegeven moment verzadigd en nemen geen deeltjes meer op. Ze moeten dan schoongespoeld worden. Dit proces heet regeneratie. Een moderne waterontharder doet dit automatisch. Het enige waar je voor moet zorgen, is dat je het zuiveringszout tijdig vervangt.

Waterontharder Den Haag

Je kunt via Google gemakkelijk zien hoe hard het water in jouw regio is. Het leidingwater in Den Haag en omstreken is met een waarde van 8,5 dH redelijk hard. De eenheid dH staat voor Duitse hardheid en het is een maat voor de hoeveelheid calcium en magnesium per kubieke meter water. Het heeft in Den Haag zeker zin om een waterontharder te laten installeren. Hiermee breng je de hardheid eenvoudig omlaag. Je hebt dan snel geen last meer van die hardnekkige kalkaanslag op en rond je sanitaire voorzieningen. Tevens zorgt zacht water voor een langere levensduur en lager energieverbruik van je huishoudelijke apparatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *